School stories

Da li možete da zamislite školski čas na kome istražujete planetu uz pomoć mapa Google Eartha i 3D Atlasa i učestvujete u čuvenim istorijskim bitkama igrajući igricu?

Mislite da ovakvo učenje može da postane dosadno?

Kako vam zvuči mogućnost da pomoću slikovitih aplikacija koračate ulicama antičkog Rima, posetite srednjovekovne zamkove ili upoznate kulturu stare Grčke? Ili da rešavate teške zadatke i pamtite mnoštvo formula bez muke, uz zanimljive YouTube animacije?

U našoj školi nastava ovako izgleda svakog dana.

velika slika

Učenik preko svog tablet računara aktivno učestvuje u nastavi. Slajdovi se smenjuju, tempo časa se menja, a pomoću aplikacije Nearpod nastavnik vodi čas na svom tabletu. Vežbanje zadataka kroz online testove, čitanje knjiga u elektronskom obliku, učenje geografije pomoću Google Eartha i istraživanje istorije kroz video-igrice, pruža veću motivaciju za rad svakog deteta i stvara želju za boljim rezultatima. Profesori su uvek tu za sva pitanja, savete i probleme svojih učenika, sa njima mogu da komuniciraju online, da ih konsultuju za sve što im nije jasno, kada god požele. Sve ovo je zasluga tablet računara i mnoštva značajnih i primamljivih aplikacija.

Interaktivno putovanje kroz svet srpskog jezika – lektira na klik

Srpske narodne umotvorine u elektronskom obliku, video-pesme Jovana Jovanovića Zmaja, pravopis koji se nosi u džepu, blogovanje o tome šta je danas čojstvo i junaštvo, sve su ovo zanimljivi sadržaji dostupni u našoj savremenoj školi, školi novog doba. Generacijama unazad, učenicima je čitanje lektire zadavalo glavobolju i tražili su razne izgovore kako da to izbegnu. Iskoristili smo nove tehnologije da to promenimo. Svaki čas, domaći zadatak, lekcija ili test postali su interaktivni i zanimljivi. Prilagodili smo obrazovanje novim generacijama i njihovim interesovanjima.  Učenje je postalo igra, a postiglo je iste, čak i mnogo bolje rezultate, nego ono na šta smo navikli.

U Savremenoj gimnaziji učenici gledaju i prave filmove i prezentacije o ovim značajnim delima, i uz uživanje i zabavu upoznaju se sa njima, sa životima njihovih tvoraca, uspesima i dostignućima. Tableti i brojne edukativne aplikacije pružaju šansu da se novim, modernim putem zaviri u svet muzike, književnosti i nauke i stekne znanje originalnim i savremenim načinom.

Časovi srpskog jezika nisu više samo čitanje knjiga, već i putovanja kroz živote pisaca i njihova stvaralaštva na drugačiji, dinamičniji i efikasniji način. Uz YouTube aplikaciju učenici slušaju poeziju, stvaraju prezentacije i filmove, otkrivaju tajne književnosti i umetnosti na maštovit i  zanimljiv način, a časovi podsećaju na kreativne muzičke festivale.

Leave a Reply